huden

Basalcellscancer

Basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer och utvecklas i basalcellerna som ligger längst ner i överhuden. Växer långsamt och bildar sällan metastaser. Cancerformen förekommer i aggressiva och icke aggressiva former. Även om den som sagt oftast inte bildas metastaser så kan det bli väldigt seriösa konsekvenser om det sker ett återfall. Cancerformen går att dela upp i tre undergrupper. Den första och vanligaste gruppen kallas nodulära och ser ut som små glänsande knutar med synliga blodkärl, eller ett svårläkt sår och förekommer i ansiktet, på halsen eller huvudet. På bålen brukar det vara ytligt och framträda som en röd, slät hudförändring och senare börjar det likna ett slags eksem som börjar fjälla. Den tredje, ovanliga formen, ser ofta ut som ärrvävnad, bara släta hudförändringar.

När basalcellscancer ska diagnostiseras så brukar en läkare först kolla på hudförändringen och skära bort en bit av huden på det drabbade området, ända ner till läderhuden för att säkerställa diagnosen.

Vid behandling av basalcellscancer så finns det olika operationsmetoder. Eftersom att de flesta basalcellscancertumörerna är lokaliserade vid hals och i ansiktet så måste de opereras bort av en plastikkirurg. Om det är en liten tumör så används en metod som kallas för kyrettage som innebär att tumören skrapas bort med ett speciellt instrument. Skrapningen kan ibland kombineras med elektrobehandling som innebär att ett specialinstrument bränner bort tumören. En annan behandling är kryokirurgi som innebär att flytande kväve fryser ner tumören som då dör. Vid ytlig basalcellscancer så används metoden fotodynamisk terapi. Det innebär att tumören smörjs in i en salva som ökar dens ljuskänslighet. Därefter så belyses den med ett rött ljus som dödar cancercellerna. Ibland används strålbehandling, beroende på hur gammal patienten är och vilken spridning som skett. Det sker med en liten stråldos vid flera tillfällen. Ytterligare en metod är Mohs teknik som kan användas för att basalcellscancer är av morfeatyp (morfea är en rätt ovanlig bindvävssjukdom som orsakas av till exempel ett fästingbett, en allmän virusinfektion eller ett skadat område, men ibland vet man inte orsaken (Morfea, 2008). I Mohs teknik så hyvlas tumören bort i horisontella snitt av en kirurg. Detta görs under en operation och då undersöks tumören så att läkaren kan se att allt är borta (Socialstyrelsen, 2009).