huden

Colombia

Picture

Basfakta om Colombia

Yta: 1 141 568 km2
Folkmängd: ca 36,2 milj. Befolkningstillväxt per år 1,6%
Medellivslängd: Män 66,4 år, Kvinnor 72,3 år
Barn per fertil kvinna 2,7
Huvudstad Bogotá ca: 7-10 milj.
Andra större städer: Cali (1,7 milj.) Medellin (1,6 milj.)
Språk: Spanska
Religion: katolicism
Statsskick: republik
Nationaldag 20 juli
FN medlemskap: 1945
                                                                              Colombias flagga
Valuta: Peso                                                                                Gult står för för det gyllene Amerika
BNP per capita: 1910 US dollar                                                               Blått står för havet
Tid: Svensk tid –6 timmar                                                                      Rött står för Spanien
 
Basfaktan är tagen från http://www.famstenlund.se/hem/colombia_fakta.htm
Bild tagen från http://ayudame.blogg.se/2010/july/colombia.html

Statsskick, Politik
Colombia är en så kallad förbundsrepublik, vars maktdelning är lik den amerikanska. En president väljs, med en mandatperiod på fyra år, och är då både stadschef och regeringschef.
Till skillnad från Sverige finns det bara två stycken ledande partier, som båda bildades 1850 och flera gånger har rykt ihop i strid;
- Konservativa (Partido Conservador)
- Liberalpartiet (Partido Liberal)
(mimersbrunn, 2008)

Ekonomi
Colombias ekonomi är stabil och varierande och fram till år 1997 var tillväxten var fullständig under hela 25 år, och det är Colombia ensamma med i Sydamerika. De behövde heller inte hjälp med att befria sig från skulder under 80-talet. Jordbruket utgör en stor del av ekonomin, som är väldigt beroende på hur just jordbruket utvecklas och fungerar. Ett stort lyft för ekonomin är att tillverksindustrin har utvecklats, främst i landets större städer. Vi känner ju till att narkotikahandeln är illegal, men också smaragd- och guldsmugglingen. Denna illegala verksamhet spelar faktiskt en stor roll i landets ekonomi. (mimersbrunn, 2008)

Alla utvecklingsländer har inte total katastrof, och Colombia är just ett av de utvecklingsländer som man kan kalla lyckligt lottade. Landets städer och industri har byggts ut med hjälp av investeringar från utlandet, det finns goda naturtillgångar självförsörjande på livsmedel.
Tidigare var Colombias transportnät väldigt dåligt, med tanke på de stora bergskedjorna som skapade problem för järnvägar och vanliga vägar. Just därför har sjöfart, både vid kusten och i floder, och flyg en mycket stor betydelse för transport i Colombia (famstenlund). Det finns tre stora motorvägar som omfattar ca 100 000 km (mimersbrunn, 2008)


Jordbruket, Export och Import


Colombia är väldigt bra för odling av de allra grödor flesta med dess växlande klimat och många olika naturtyper. Colombias ekonomi hade förut jordbruket som stark bas, men under senare år har andra näringar kommit om och nu bidrar jordbruket med inte mer än en tiondel av landets BNP. Dock är det fortfarande många colombianska medborgare som jobbar inom jordbruket, en femtedel för att vara exakt.
Colombia är inget jättefattigt u-land, men jordbruket sänks en del av exempelvis gamla maskiner, svagt distributionssystem och kreditrestriktioner.
(landguiden, 2011)

Colombias odlingar och produkter

Kaffe – Landet är den näst största kaffeproduceraren i världen, efter Brasilien. Dock är det svårt för de lokala småbönderna att konkurrera med de låga priserna som de stora kaffeproducenterna har, och därför har de inriktat sig på kaffe med hög kvalitet till speciella kunder. Beroendet av kaffe är fortfarande stort och det gör att ekonomin blir sårbar.
Bananer – Colombias viktigaste exportjordbruksvara. Colombia världens tredje största bananproducent.
Blommor, socker, tropiska frukter och bomull – Relativt nya exportvaror. När det gäller blommor är Colombia näst största exportören (efter Nederländerna).
Det är en ökad efterfrågan på biobränsle, vilket så kan öka produktionen av sockerrör och palmolja.
Kött – Boskap föds upp främst i öster. Dock är det inte lätt att vara boskapsfarmare då paramilitära grupper och gerillorna också är verksamma i köttproduktion.
Ris, bönor, maniok, majs och potatis – odlats länge, används för egen konsumtion inom landet. Odlas också en massa andra frukter och grönsaker, då det som tidigare nämnt är ett väldigt odlingslämpligt land.
Kokain – Colombia står för ungefär 60 % av världens kokainproduktion. Detta är illegalt, vilket gör att det sköts på sidan av landets ekonomi och inte räknas med där. Koka, som är råvaran för kokain, odlas på områden inne i regnskogarna för att inte synas. Det är en riktigt lönsam verksamhet och det utnyttjas ofta av de fattiga bönderna. (landguiden, 2011) Kokainodlingen sysselsätter väldigt många amerikaner och colombianer, mellan ungefär 500 000 och 1,5 miljoner stycken. (lunds universitet, 2006)

Ni kanske har hört att Colombia ibland kallas för Eldorado, guldlandet? Det är för att det bryts väldigt mycket guld i Colombia, men också smaragder, platina och nickel. (famnstenlund) Exportinkomsterna kommer att förbättras tack vare att nya fynd av naturgas och olja förväntas kunna täcka energibehov.
(landguiden, 2011)


Sociala förhållanden
Man kan inte säga att Colombias välfärd är speciellt jämnt fördelad, landet har bland de största klyftorna mellan fattiga och rika i världen. Folk på landsbygden har det ofta sämre än folk inne i städerna, men även inom själva städerna är det också stora skillnader. De rikaste där är för det mesta vita, och det finns många barn på gatorna som tigger, beger mindre brott och ofta också kastas in i prostitution för att överleva. (landguiden, 2011)
Som tidigare nämnt är knark en stor del av Colombia och på grund av just knarkmaffior och inbördeskriget mellan den colombianska staten, vänsterorienterade gerillor och paramilitären har Colombia blivit ett av de mest våldsdrabbade länderna i världen (lunds universitet, 2006). På grund av inbördeskonflikten har otroligt många människor fått fly från sina hem, det uppskattas var över tre miljoner colombianer som drabbats. Precis som i många andra länder bör staten hjälpa till, de har till och med skyldighet att göra det, men när det väl kommer till kritan så är hjälpen liten och långsam. Är man en av de som har tvingats fly på grund av militären räknas man då inte som internflykting och hjälpen blir då ganska obefintlig. (landguiden, 2011)

Colombia har sedan 70-talet ett socialförsäkringssystem som innefattar bl.a. arbetslöshetsersättning, pensioner och sjukförsäkring för egenföretagare och anställda. Det är staten, arbetstagarna och arbetsgivarna tillsammans som finansierar denna socialförsäkring, precis som i Sverige. Sjukvård bör vara avgiftsfri för fattiga, dock är tillgången till sjukvård avgränsad, speciellt ute på landsbygden.
I Sverige får nu mera homo-, bi- och transsexuella människor gifta sig (ingå partnerskap), och juridisk sätt är det också tillåtet i Colombia. Colombianer har också rätt att ärva sin partner, genom en sambolag. Men i praktiken, i verkligheten, är det katolska motståndet väldigt stort. Det gäller också abort. Sedan 2006 är det tillåtet för en kvinna att göra abort, men då om kvinnans liv är i fara, dvs. om barnet kommit till genom våldtäkt eller om kvinnans foster inte är friskt eller livsdugligt.
Kvinnovåld är mycket vanligt precis som människohandel och sexuellt utnyttjande av barn.
I Colombia finns det en lag om att kvinnor ska ha minst 30 % av de högre ämbeten som regeringen sätter. År 2008 fanns tre kvinnliga ministrar, 18 kvinnliga av 102 senatorer samt 17 kvinnliga medlemmar av representanthuset av 166 stycken. (landguiden, 2011)