huden

Om hudcancer:

Det finns tre vanliga typer av hudtumörer. Den vanligaste är Basalcellscancer, näst vanligast skivepitelcancer och kändast, men ovanligast, malignt melanom (cancerfonden, 2011)

Personer med hudtransplantation löper större risk att drabbas av hudcancer eftersom de äter medicin under en längre tid som hämmar immunförsvaret (Socialstyrelsen, 2009).

Personer som utsätter sig för mycket solljus har lättare att drabbas utav hudcancer. Det beror på att solen har skadliga ultravioletta strålningar. Även vita personer löper större risk att drabbas av hudcancer, och det är större risk ju närmare ekvatorn man bor. Vissa personer som har dålig pigmentförening har lättare att drabbas, till exempel de med xeroderma pigmentosum (en sjukdom som gör det svårt för celler som utsatts för solens ultravioletta strålar att lagas (wikipedia, 2011). Sen har folk som fått organtransplantationer lättare att få hudcancer för att de går på en medicin som hämmar immunförsvaret.

Vad är cancer och hur bildas det?

Picture

(cancerfonden, 2010)

I kroppen bildas ständigt nya celler. När en dör så ersätts den av en ny och de nya kommer till genom att gamla delar sig. Kroppen har en normal celldelning som styr när och hur många gånger en cell ska dela sig. En cancercell däremot är en cell som uppför sig fel. Den börjar dela sig okontrollerat och bildar flera som inte vet när de ska sluta dela sig och heller inte sköter de uppgifter de har ordentligt. Det innebär att cellerna kan dela sig så många gånger att en tumör bildas som man tillslut kan ta på eller se. Cancercellernas förmågor är att de kan dela sig kontrollerat, de dör inte och tar inte åt sig av kroppens signaler att de ska sluta dela sig.

Det finns godartade (beniga) och elakartade (maligna) tumörer. Skillnaden på de två är att elakartade har en förmåga att tränga igenom kroppsvävnader, medan godartade inte kan det. En godartad tumör kan inte sprida sig via metastaser till andra kroppsdelar, men det kan elakartade. Det sker genom att en cell lossnar och åker med blodet eller lymfan och bildar tumörer i andra delar av kroppen (cancerfonden, 2010)


Orsaker till hudcancer?

·         Det har visat sig att rökning kan dubbla risken att utveckla hudcancer.

·         Överexponering av UV-strålningar, både solarium och solen ökar risken för hudcancer.

·         Hudfärg då en person med ljusare hy, är blond eller rödhårig, eller blå- eller grönögda drabbas lättare utav hudcancer.

·         En person som fått hudtransplantation äter medicin som hämmar immunförsvaret och där med ökar risken.

·         Att exponeras för väldigt höga doser av röntgen strålar.

·         Någon som drabbats utav hudcancer tidigare har större chans till återfall.

·         Om någon har en nära familjemedlem som haft hudcancer kan drabbas (newsmedical, 2011) (emedicinhealth,  

http://www.news-medical.net/health/Skin-Cancer-Causes-(Swedish).aspxhttp://www.emedicinehealth.com/skin_cancer/page2_em.htm


Metastaser:

En metastas är en dottertumör till den ursprungliga cancertumören som sprider sig till andra organ än där den primära tumören, modersvulsten, finns.

För att förklara hur metastaser uppstår måste vi börja med att berätta om vad som skiljer cancerceller från friska celler. Några skillnader är att cancerceller kan dela sig okontrollerat, de kan även växa in i andra organ är där de bildats genom att förstöra vävnad runt om, de kan dessutom lossna och åka med blodet eller lymfvätskan. (Lymfvätska kommer ur lymfsystemet som är en del utav en del utav immunförsvaret. Lymfvätska bildas i hela kroppen och åker via lymfbanor till lymfkörtlar där vätskan renas innan det åker ut i blodet) (Orebroll, 2010).

När cancerceller, kan vara flera tusen, följer med blodet eller lymfvätskan så dör de flesta, men några överlever eftersom de kan fastna i kapillärerna, som är de allra minsta blodkärlen och på så sett har de spridit sig till ett annat organ och metastaser, en dottertumör, bildas. Det vill säga om området cellerna hamnar i tillåter dem att överleva.

Så om modertumören uppstår i lungan så kan den sprida som metastaser till tillexempel armen. Det är då lungcancerceller som ligger där och inte armcancerceller. Oftast hittar man metastaserna först, därefter den ursprungliga cancern.

http://www.orebroll.se/Files-sv/USO/Kliniker_enheter/Sjukgymnastik/br%C3%B6st/VAD%20H%C3%84NDER%20MED%20MIN%20ARM.pdf

Hur hudfärgen påverkar risken att drabbas av hudcancer:

Runt om i världen så finner vi olika typer av hudnyanser. Vita, svarta, ljusbruna, olivbruna, gula, röda. Ja, allt. Alla hudtyper påverkas olika utav solen. För att förstå hur svenskar med ljus hy har lättare att få hudcancer i jämförelse med colombianers mörkare hy så måste vi förstå vilken inverkan hudfärger har på risken att utveckla cancertumörer.

I hudens översta lager finns det celler som heter melanocyter. Melanocyterna producerar ett ämne som heter melanin. Melaninet är vad som påverkar vår hudfärg och även ögonfärg. Dessutom har melaninet en påverkan på hur huden regerar på solen. Personer med mörkare hudfärg har fler melanocyter som producerar mer melanin medan det är tvärt om på ljusa personer.

Även om en person inte bränner sig så finns det ett direkt samband mellan solens ultra violetta strålar och melanocyternas melanin. När solen lyser på huden så är det melaninet som gör att människan får en brunare hudton. Detta sker genom att solen påverkar melanocyternas tillverkning av melanin (ehow, 2011) Melanocyter och melanin finns ju till för att skydda mot  och reparera huden vid kontakt av solens strålar. När huden då utsätts för alldelens för UV-strålar så hinner inte melaninet repareras och en defekt uppstår. Det medför högre risk för hudcancer (neuro, 2007). Hudfärger ger ett naturligt skydd mot hudcancer genom att skydda hudceller från att skadas. Ljusa personer löper 20 gånger så stor risk att drabbas av malignt melanom jämfört med mörka. Och 80 gånger så stor risk att drabbas av basalcellscancer. Ljusbruna så som colombianer ligger någonstans i mitten av den statistiken (ehow, 2011)